Menu Sluiten

Invulling en tijdspad vacature predikant

Vacature predikant

Door het besluit van onze predikant, Hermen Kroesbergen, om het beroep naar Waterland te aanvaarden, ontstaat bij de PKN Heumen de predikantsvacature. Ook bij de PKN Groesbeek is nu een vacature door het emeritaat van Janneke Ruijs. In de kerkenraad hebben we dit besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat het wenselijk is gezamenlijk met de PKN Groesbeek naar een invulling van deze vacature te zoeken. Hieraan liggen een aantal overwegingen ten grondslag:

1. Samenwerking

Het hebben van 1 predikant biedt ook de mogelijkheid om de samenwerking met Groesbeek stapsgewijs uit te bouwen. Dit past ook in de verwachtte lange termijn ontwikkeling, waarin we toch genoodzaakt zullen zijn om met de omringende gemeentes meer te gaan samenwerken.

2. Mogelijkheid om een fulltime predikant aan te trekken

De ervaring van Groesbeek is dat het heel lastig is, zo niet onmogelijk, om een parttime predikant aan te trekken. Er is een tekort aan predikanten ontstaan en dat tekort zal toenemen. De kansen om een fulltime predikant aan te trekken zijn groter.

We denken ook aan een tijdelijke aanvulling met een kerkelijk werken, omdat o,5 FTE predikant voor onze gemeente aan de krappe kant is. Hierover moeten we nog in gesprek met de kerkrentmeesters.

Om dit verder uit te werken zullen we de volgende stappen nemen:

1. Profiel van de gewenste predikant

De profielen van de beide gemeentes zullen naast elkaar worden gelegd om na te gaan of er grote verschillen zijn. We gaan er even vanuit dat dit niet het geval zal zijn dat dat we de profielen “in elkaar kunnen schuiven”. Natuurlijk moet er ruimte blijven voor accent verschillen en moet een predikant in staat zijn hier mee om te gaan.

2. Beroepingscommissie

We zullen met Groesbeek één beroepingscommissie vormen met een gelijkwaardige vertegenwoordiging om de belangen van beide gemeenten goed te behartigen.

Er zijn al een aantal gemeenteleden die belangstelling hebben om in de beroepingscommissie plaats te willen nemen.  Mocht u ook belangstelling hebben, laat het ons weten. U kunt dit laten weten door een berichtje te sturen aan de scriba.

Natuurlijk zijn er een aantal uitdagingen die we met PKN Groesbeek moeten afstemmen om tot een goede en voor beide gemeenten werkbare invulling te komen, zoals:

  1. Hoe vullen we diensten in van hoogtij dagen zoals Kerst en Pasen?
  2. Hoe zorgen we dat het aantal vergaderingen voor de nieuwe predikant beperkt kunnen houden
  3. Er zal een wat groter aantal diensten ingevuld moeten worden met een gastpredikant

Ook zullen er verder in het proces nog wel uitdagingen tegenkomen, aangezien dit een heel nieuw traject is voor beide gemeentes. We hebben het vertrouwen dat we daar in goed overleg wel uit gaan komen. Het zal van iedereen  een beetje geven en nemen zijn om dit tot een succes te maken.

Tijdsplan:

  • Bovenstaande informatie delen met de gemeentes op 21juli na de kerkdienst.
  • Bovenstaande opnemen op de website na 21 juli en opnemen in de nieuwsbrief
  • Overleg plannen met Groesbeek over profiel predikant.