Vacature kerkmusicus – organist
Als Protestantse Gemeente Heumen willen wij gemeente van Christus zijn,
gastvrij en eigenzinnig. We delen verhalen, liederen, in lief en leed, als inspiratie
voor leven en samenleven. We willen een eigen kleur aan het kerkzijn geven.
Muziek speelt een belangrijke rol in de opbouw van onze gemeente.
Daarom zijn wij op zoek naar een
Inspirerende musicus voor onze gemeente (0,1 fte)
Wat ga je doen?
Je stimuleert de gemeentezang van onze oecumenisch-protestantse gemeente: met een breed scala aan kerkmuziek, zowel het klassieke werk als aansprekende nieuwe muziek voor jongeren. Je houdt je bezig met de begeleiding van de gemeentezang en de muziekgroep en op termijn is er de mogelijkheid leiding te geven aan de cantorij. Je draagt bij aan de voorbereidingen van bijzondere vieringen, in samenwerking met de voorganger en voorbereidingsgroep.
Wat vragen wij?
- Een kerkmusicus-organist (m/v) die een conservatoriumopleiding heeft afgerond, liefst PKN bevoegdheidsniveau II.
- Het begeleiden van erediensten op orgel en/of piano.
- Gevoel voor de samenhang van tekst en muziek.
- Goed kunnen communiceren met de voorganger, muzikale medewerkers en de hele gemeente.
- Op de hoogte willen blijven van de ontwikkelingen op het gebied van kerkmuziek en dat met enthousiasme over kunnen dragen aan de gemeente.
- Zowel kerkmuziek, klassiek werk als aansprekende nieuwe muziek voor jongeren willen bieden.
- Het ondersteunen van onze instrumentale begeleidingsgroep met muzikale input.
Wat bieden wij?
Een aanstelling voor twee jaar, met een proeftijd van een maand. Inschaling en bezoldiging vindt plaats volgens de richtlijnen van de Protestantse Kerk in Nederland. Een vaste aanstelling is mogelijk.
Solliciteren?
Doordat onze voorgaande kerkmusicus-organist al enige tijd met pensioen is hopen wij op korte termijn invulling te kunnen geven aan de vacature.
Meer weten?
Stuur de vraag en/of je CV naar mevrouw Susan Buijzert-Hordijk, de scriba: scriba@pknheumen.nl. Bekijk ook vooral onze website: www.pknheumen.nl.
Kerst 2019
Kerstnachtdienst
Op kerstavond was er om 22.00 uur de Kerstnachtviering. De St Joriskerk ziet er ’s avonds prachtig uit. De cantorij zong een prachtig Weihnachtsoratorium:
Kerstmorgen
Op Eerste Kerstdag was er een viering voor jong en oud. Tijdens de viering werd door jongeren en oudere gemeenteleden een Kerstmusical opgevoerd: Operatie Kerstpost. Deze musical is geschreven door Erik Idema op basis van het gelijknamige boek van Bram Kasse.
Kinderkerstfeest 2019
In de aanloopperiode naar het Kerstfeest spreken we ook wel van de Adventsperiode. Een periode van verwachting van het Licht. De kindernevendienst maakte hierbij gebruik van de methode Kind op Zondag. Thema was: “Geef Licht”. In de Adventsperiode stond de profeet Micha centraal.
Iedere week werd er telkens een extra kaars aangestoken. Let op de foto hierboven ook op het nieuwe liturgisch meubilair en de nieuwe stoelen!
Op zondagmiddag 22 december was er het jaarlijkse kinderkerstfeest met een eigen viering voor de kinderen. We begonnen met een poppenspel, daarna waren er diverse mogelijkheden om te knutselen. Zo konden er vilten kerstboompjes gemaakt worden, of kroontjes. De viering werd afgesloten met het bekende kerstlied “Midden in de Winternacht”. Waarbij onder leiding van dirigent ds. Deunk de kinderen bij het refrein muziekinstrumenten gebruikten.
Stand van zaken diaconale projecten
Onze gemeente geeft trouw elke zondag geld voor het werk van de diaconie. Dat geld gaat onder meer naar ondersteuningen en diaconale projecten. Bij ondersteuningen gaat het om giften aan behoeftigen binnen de gemeenten Heumen en Mook.
Daarbinnen vallen ook de kerstgiften aan de cliënten van de voedselbank. Er zijn weer meer personen en gezinnen, die van de voedselbank Groesbeek en omstreken, uitgiftepunt Malden, gebruik maken. In 2016 dachten we dat het aantal steeds verder zou dalen. We stonden op een ogenblik op twaalf ontvangers van pakketten. Nu zijn het er echter alweer 24, van wie ongeveer een derde deel een migratie-achtergrond heeft. Voor uitgiften in Malden maakt de voedselbank gebruik van de locatie, die onze kerk in de Lage Horst huurt. De voedselbank lift als het ware mee met onze kerk. Onze kerkelijke gemeente levert ook nog steeds vrijwilligers aan de voedselbank.
Diaconale projecten zijn meestal subsidies. €300,- per kwartaal gaat bijvoorbeeld naar de voedselbank Groesbeek e.o. Er gaat ook geld naar het Hulpfonds Heumen, dat een stijgend aantal aanvragen heeft. In 2017 zijn 26 aanvragen gehonoreerd, maar in 2018 en 2019 zijn het er meer geworden. Het hulpfonds helpt met eenmalige giften mensen in nood, die door zo’n gift weer verder kunnen. Eigenlijk doet het hulpfonds diaconaal werk.
Ook gaat geld naar Vluchtelingenwerk Mook en naar het regionale diaconale platform vluchtelingenwerk, dat vanuit de protestantse diaconie Wijchen gecoördineerd wordt. En dan zijn er nog de aanvullingen, die de diaconie vanuit haar reserves toevoegt aan opbrengsten van collecten. De diaconie geeft al jaren alles uit dat binnenkomt, maar handhaaft ook een reeds langer bestaande reserve, die echter niet te groot mag worden. Diaconaal geld moet rollen.
Luuk de Blois, voorzitter van de taakgroep diaconie, november 2019
Terugblik Buitendag 2019
Het nieuwe (kerk)seizoen wordt in september geopend met de buitendag, binnen de Protestantse Kerk valt dit samen met de Startzondag. Deze dag is al meer dan 25 jaar een begrip in de gemeente. Jaarlijks met een interessant programma voor jong en oud.
De buitendag van 2019 vond plaats bij de Ponyclub VCM aan de Lierseweg in Malden.
Hieronder een impressie van de dag.
Buitendag op 15 september 2019
Het thema van de dag was ‘een goed verhaal’. Maar wat is een verhaal? Wat is een goed verhaal? Wat heb je aan een goed verhaal? Zijn bijbelverhalen goede verhalen? Het bijbelverhaal van deze zondag is heel bekend en dynamisch.
De dag begon met een korte viering.
We zongen onder andere “Goede morgen, welkom allemaal”. Een lied waar we aan de Eeuwige vragen om aanwezigheid in onze kring. Daarna sprak ds. Derk Jan Deunk over het verhaal van David en Goliath. David versloeg de reus Goliath met een slinger en een steen. Terwijl de reus als onverslaanbaar bekend stond. Wat kunnen we met dit verhaal? Als we vertrouwen hebben is er veel mogelijk. Een aantal kinderen gaat naar de middelbare school. Ook zij hebben veel (nieuwe) uitdagingen. Verslaan zij die reus ook?
Derk Jan Deunk is inmiddels 10 jaar onze predikant. Volgend jaar mag hij met emeritaat. Enkele gemeenteleden braken spontaan in en zongen samen met alle aanwezigen een lied.
Na de startviering waren er diverse activiteiten: de kindernevendienst en de tieners hadden een programma. Gemeenteleden konden meditatief wandelen, deelnemen aan een vrije drama improvisatie of spreken over “het verhaal” in tekst en beeld.
Na de activiteiten was er een korte slotviering. Dit jaar namen vier kinderen afscheid van de kindernevendienst. Zij gaan nu naar de middelbare school en werden verwelkomt bij de Tienergroep “Goed Plan”. Zij versloegen symbolisch de reus door via een stellage dwars door een papieren reus te stappen.
Na de viering gingen we samen eten. Iedereen had iets meegebracht. Er was soep, belegde broodjes en veel lekkers. Maar ook vooral veel ontmoeting. En ongetwijfeld veel goede verhalen!