Dominee Kees den Hertog is overleden
In de tijd dat Kees met zijn gezin bij ons geweest is, groeide hij met christelijk gereformeerde nestgeur tot een mild, open PKN predikant. De nieuwe liturgie bleef hem enigszins vreemd, maar de lezingen, gebeden en preek kregen zijn aandacht en zorg. Als hij preekte (altijd uit het hoofd, en kort!) strooide hij zijn kennis over ons uit. Van gemeentelid tot ouderling tot vicaris en tot part time predikant in Heumen, of met Gennep meegerekend zelfs fulltime. Voor wij ons gezamenlijk overleg als predikanten ’s ochtends vroeg hadden bij Kees thuis, werd eerst de keukentafel opgeruimd; en dan werden daar de biblia hebraica (Hebreeuwse bijbel), de septuagint (de Griekse vertaling ervan) en soms ook het novum testamentum neergelegd. Hij “ademde” en “at” die teksten.
Ik vond hem een soort van oervader, samen met zijn Christine als oermoeder. De een bracht als moeder en gynaecologe kinderen ter wereld en de ander voedde ze op. Bij wijze van spreken dan. Vele zondagen waren ze in de kerkdienst aanwezig, gedisciplineerd als een stel orgelpijpjes naast en achter elkaar. Soms met de blauwe familiebus, soms op de fiets.
Verbi Divini Minister – dienaar van het goddelijk woord. Hij was het in alle opzichten en hij heeft ons daarmee gediend en verrijkt, omdat hij altijd een pastorale slag maakte. Herder èn leraar. Zo vulde hij de kerkruimte met God; een forse torso hielp daarbij en zijn baardje gaf hem net dat erudiete beetje extra. Een opgeruimd mens, die leefde uit de Opstanding. Een aartsvader, ik zou bijna zeggen, kerkvader, die gemist wordt, want hij heeft veel gegeven.
Ik herinner me een bijna jaloersmakende column in Wegwijs waarin Kees op een eenvoudige wijze gedachten uitlegde van Karl Barth, die daar zelf een werk met de omvang van Lou de Jong over WO II voor nodig had. En dan nog lukte het Barth niet om de liefde van God, loodrecht van Boven uit te leggen. Die Liebe Gottes; daar ging het over. Kees , Gode bevolen.
Berend Veldhorst
Paaschallenge 2021: De Weg door Jeruzalem
Stel je voor dat je in een tijdmachine kan stappen, terug naar het jaar 30 van onze jaartelling. Opeens loop je door de straten van Jeruzalem op zoek naar geheime aanwijzingen. Overal kom je QR-codes tegen en ga je het gesprek aan met virtuele gesprekspartners uit de tijd van Jezus. Je zit middenin het verhaal van Pasen.
Speciaal voor onze jongeren van Goed Plan organiseert de jeugdcommissie deze Paaschallenge, waarbij onze jongeren in groepjes van 2 of met hun eigen gezin mee kunnen doen. Even weg van het beeldscherm Pasen beleven op een fysieke en uitdagende manier. Deze PaasChallenge is echter geschikt voor iedereen! Voel je welkom om mee te doen!
Wat houdt de PaasChallenge in?
De PaasChallenge is een wandeling langs 9 locaties, waarbij op iedere locatie opdrachten uitgevoerd moeten worden aan de hand van QR codes die daar te vinden zijn.
De PaasChallenge kan gelopen worden vanaf woensdag 31 maart tot en met maandag 5 april en duurt ongeveer 1 – 1,5 uur. Je hoeft je niet op te geven.
Het startpunt is: Windvleugel 3 te Malden.
Zijn er vragen? Bel, app of mail gerust!
Liesbeth Lourens (l_van_ommen@hotmail.com / 06 14479136)
Klik hier voor de instructie voor deelname.
Video’s viering 21 maart
Door een storing konden er geen foto’s getoond of video’s afgespeeld worden in de viering van 21 maart. Op de terugkijken pagina kunt u de filmpjes (Kindernevendienst en “De daden van barmhartigheid (Goof Snoek”) terugkijken. Deze staan bij de viering van 21 maart.
In de kindernevendienst zijn (thuis) ook leuke dingen gemaakt. Het resultaat kunt u hier bekijken.
De tranen van Petrus
De aanleiding om dit thema te gebruiken in de diensten van de stille week.
Het was enkele weken geleden dat ik geïnformeerd werd over een concert door het Nederlands Kamerkoor over de Tranen van Petrus van Orlando di Lasso, een Italiaanse componist die leefde van 1532 tot 1594. Het was de bedoeling dit stuk in verschillende plaatsen in Nederland uit te voeren, maar vanwege de coronabeperkingen werd daar van afgezien. In plaats daarvan werd er een coronaversie van gemaakt.
Dat resulteerde in een uitvoering door 8 zangers, die elk in een glazen stolp staan, en een danser, die Petrus uitbeeldt. Daarvan werd een livestream gemaakt die je kon bekijken. Dat heb ik gedaan. Een ontroerende voorstelling waarin actuele thema’s als schaamte, bedrog, ontkenning, verdriet maar ook compassie en menselijkheid aan de orde komen. Gevoelens die we allen kennen.
Na het beluisteren en bekijken van deze stream was mijn eerste gedachte “Een prachtig stuk voor de goede vrijdagdienst”. Die gedachte heb ik gedeeld met de leden van de liturgiecommissie. De reactie van Hermen was “Dit is prachtig materiaal voor drie diensten in de stille week”. Het stuk bestaat namelijk uit 3 x 7 madrigalen, elk met een ander aspect van Petrus lijdensweg. De volgende stap was het vragen van toestemming om deze stream te mogen gebruiken voor de diensten in Heumen. Dat lukte.
En, nadat ook de liturgiegroep akkoord was om dit jaar een andere opzet te kiezen voor de diensten in de goede week, kon Hermen aan de slag met een verdere invulling rond die drie delen van het werk van di Lasso.
Ik wens ons toe dat deze experimentele opzet helpt om Pasen tot leven te brengen.
Leo Kranendonk
Kerkbalans
Laat zien dat u geeft om uw kerk
In de vorige Wegwijs zijn de bedragen in de overzichten van baten en lasten weggevallen. Hieronder nogmaals het overzicht. Nu met de bedragen er duidelijk bij.
Hoe de verdeling is volgens de begroting van 2021 ziet u in de plaatjes. De grootste posten aan de lastenkant zijn de personele kosten en de kosten voor het kerkgebouw. Aan de batenkant is de grootste post ‘vrijwillige bijdragen en giften’ (grotendeels Kerkbalans). Om de begroting sluitend te krijgen is daarvoor € 77.000 nodig.
Op dit moment willen we inventariseren hoeveel u daaraan dit jaar gaat bijdragen. De actie Kerkbalans verloopt niet op de gebruikelijke manier. Vanwege het coronavirus zien we er van af om persoonlijk aan de deur te komen, maar wordt u per mail en per post benaderd.
Omdat we niet van iedereen een mailadres hebben, zou u ons enorm helpen door een mailtje te sturen naar kerkrentmeesters@pknheumen.nl met vermelding van uw bijdrage en uw naam en adres.
Wij vragen u om echt uw steentje bij te dragen om onze kerkelijke gemeenschap in 2021 nog beter uit de verf te laten komen. Mogen we op u allen rekenen? Dankzij uw bijdrage kan de kerk blijven voortbestaan, ook in moeilijke tijden!
Henk Vinkers
College van Kerkrentmeesters