Menu Sluiten

Nieuws

Terugblik op het afscheid van Hermen

15 september 2024

Op 1 september heeft dominee Hermen Kroesbergen, in een volle Joriskerk, afscheid genomen van de Protestantse Gemeente Heumen. De viering werd omlijst met muziek van de muziekgroep en zang van de Cantorij.

Hermen kwam in 2020 naar Heumen. Eerder was hij predikant in Oudenhoorn op Voorne-Putten. Daarna gaf hij, samen met zijn vrouw Johanneke, les aan aanstaande predikanten in protestantse kerken in Zambia. Vervolgens heeft hij in Pretoria (Zuid-Afrika) een boek geschreven over geloofstaal.

Op 27 september 2020 begon hij als predikant in Heumen. Zijn intrede deed hij in de katholieke Georgiuskerk tegenover de Joriskerk. In coronatijd was in die kerk voldoende ruimte om afstand te kunnen houden.

Wim Buijzert, voorzitter van de kerkenraad, bedankte Hermen voor zijn inzet, liefde en overtuiging voor het werk dat hij voor de kerk deed. Daarna werd hij toegezongen met het lied ‘Vertrouw de nieuwe wegen, waarop de Heer ons leidt’ van Klaus-Peter Hertzsch.

Hermen houdt van kano’s. Daarom werden door de kinderen van de kindernevendienst kanokoeken versierd.

Op 15 september begint Hermen als predikant van de protestantse gemeente Zuiderwoude – Uitdam – Broek in Waterland. Deze drie gemeenten zijn in 2021 gefuseerd tot een gemeente en deze plaatsen zijn net boven Amsterdam gelegen. Vanaf die datum is dominee Derk Blom uit Cuijk consulent (waarnemer) van de protestantse gemeente in Heumen.

Aankondiging gemeenteavond op 25 september

7 september 2024

Gemeenteavond op 25 september

Op 25 september is er weer een gemeenteavond. Op deze avond zullen we ingaan op de stand van zaken rond het beroepingswerk, onder andere willen we het profiel voor een nieuwe predikant bespreken. De avond begint om 20.00 uur in de Terp.

Namens de kerkenraad,
Wim Buijzert

Consulentschap

29 augustus 2024

Ds. Hermen Kroesbergen is tot en met 14 september nog predikant in onze gemeente en tot die datum beschikbaar als predikant. Ds. Derk Blom heeft zich bereid verklaard om na 14 september als consulent op te treden. Hij zal gedurende de periode dat de predikantsplaats vacant is de volgende werkzaamheden op zich nemen:

ds. Derk Blom

– Bijwonen van moderamen

– en kerkenraadsvergaderingen

– Begeleiden van de beroepingscommissie

– Het doen van crisis-pastoraat (bezoeken ernstig zieken, o.a. ziekenhuisbezoek)

Ds. Derk Blom is bereikbaar op telefoonnummer: 06-4310 7882

Informatie over de startzondag 8 september

23 augustus 2024

Zondag 8 september is er een gezamenlijke startzondag/buitendag van de PKN gemeenten Groesbeek en Heumen. De dienst staat onder leiding van Ds. Derk Blom en begint om 10 uur. “Als nieuw Leven in het Licht van Gods koninkrijk” is het thema. De gelijkenis over de werkers in de wijngaard staat als verhaal centraal. De bijeenkomst eindigt rond 13.00 uur.

We komen bijeen in of rond de kantine van de rijvereniging VMC, Lierseweg 4 in Malden. Let op: de manege is per auto alleen te bereiken via een zandweg (Lierseweg) vanaf de rijksweg N271. Komende vanaf Molenhoek, richting Nijmegen centrum/ziekenhuizen, sla je 100m na de winkel van AustriaSport rechtsaf de Lierseweg in.

Als het even kan komen we samen in de open lucht. Hou daar wat kleding betreft rekening mee. We kunnen ook terecht in de kantine, er is voldoende plaats voor iedereen.

In de traditie van Heumen is er tijdens de dienst een intermezzo waarin je uitgenodigd wordt deel te nemen aan een activiteit waarvan het resultaat deel gaat uitmaken van het vervolg van de dienst. We gaan schilderen, schrijven, muziek maken, een lied componeren, bloemschikken of maken een korte wandeling. Ook de jeugd en muziekgroep leveren een bijdrage. Na afloop lunchen we gezamenlijk. Neem hiervoor 2/3 belegde broodjes of boterhammen mee en lever die in bij binnenkomst. Neem ook een tros(je) druiven mee. We werken die ochtend tenslotte in de wijngaard. Voor koffie, thee en melk zorgen wij. Ook voor iets lekkers bij de koffie.

Wil je meewerken? Versieren, een taart of cake bakken of helpen bij de catering? Graag! Stuur een mailtje naar wimsmids@xs4all.nl, een appje kan ook naar 0653224997.

Invulling en tijdspad vacature predikant

22 juli 2024

Vacature predikant

Door het besluit van onze predikant, Hermen Kroesbergen, om het beroep naar Waterland te aanvaarden, ontstaat bij de PKN Heumen de predikantsvacature. Ook bij de PKN Groesbeek is nu een vacature door het emeritaat van Janneke Ruijs. In de kerkenraad hebben we dit besproken en zijn tot de conclusie gekomen dat het wenselijk is gezamenlijk met de PKN Groesbeek naar een invulling van deze vacature te zoeken. Hieraan liggen een aantal overwegingen ten grondslag:

1. Samenwerking

Het hebben van 1 predikant biedt ook de mogelijkheid om de samenwerking met Groesbeek stapsgewijs uit te bouwen. Dit past ook in de verwachtte lange termijn ontwikkeling, waarin we toch genoodzaakt zullen zijn om met de omringende gemeentes meer te gaan samenwerken.

2. Mogelijkheid om een fulltime predikant aan te trekken

De ervaring van Groesbeek is dat het heel lastig is, zo niet onmogelijk, om een parttime predikant aan te trekken. Er is een tekort aan predikanten ontstaan en dat tekort zal toenemen. De kansen om een fulltime predikant aan te trekken zijn groter.

We denken ook aan een tijdelijke aanvulling met een kerkelijk werken, omdat o,5 FTE predikant voor onze gemeente aan de krappe kant is. Hierover moeten we nog in gesprek met de kerkrentmeesters.

Om dit verder uit te werken zullen we de volgende stappen nemen:

1. Profiel van de gewenste predikant

De profielen van de beide gemeentes zullen naast elkaar worden gelegd om na te gaan of er grote verschillen zijn. We gaan er even vanuit dat dit niet het geval zal zijn dat dat we de profielen “in elkaar kunnen schuiven”. Natuurlijk moet er ruimte blijven voor accent verschillen en moet een predikant in staat zijn hier mee om te gaan.

2. Beroepingscommissie

We zullen met Groesbeek één beroepingscommissie vormen met een gelijkwaardige vertegenwoordiging om de belangen van beide gemeenten goed te behartigen.

Er zijn al een aantal gemeenteleden die belangstelling hebben om in de beroepingscommissie plaats te willen nemen.  Mocht u ook belangstelling hebben, laat het ons weten. U kunt dit laten weten door een berichtje te sturen aan de scriba.

Natuurlijk zijn er een aantal uitdagingen die we met PKN Groesbeek moeten afstemmen om tot een goede en voor beide gemeenten werkbare invulling te komen, zoals:

  1. Hoe vullen we diensten in van hoogtij dagen zoals Kerst en Pasen?
  2. Hoe zorgen we dat het aantal vergaderingen voor de nieuwe predikant beperkt kunnen houden
  3. Er zal een wat groter aantal diensten ingevuld moeten worden met een gastpredikant

Ook zullen er verder in het proces nog wel uitdagingen tegenkomen, aangezien dit een heel nieuw traject is voor beide gemeentes. We hebben het vertrouwen dat we daar in goed overleg wel uit gaan komen. Het zal van iedereen  een beetje geven en nemen zijn om dit tot een succes te maken.

Tijdsplan:

  • Bovenstaande informatie delen met de gemeentes op 21juli na de kerkdienst.
  • Bovenstaande opnemen op de website na 21 juli en opnemen in de nieuwsbrief
  • Overleg plannen met Groesbeek over profiel predikant.