Winterwerklezing Het wonder van betekenis
Op dinsdagavond 21 maart spreekt filosoof en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren over: HET WONDER VAN BETEKENIS
We horen veel over fake news en ‘alternatieve feiten’. Maar we maken het ons te gemakkelijk als we de oplossing zien in ‘recht doen aan de feiten’. De rationaliteit van de mens uit zich niet alleen in kennis van de feiten, maar ook in de waarneming van ‘betekenis’.
Paul van Tongeren zal een uitwerking geven van dat begrip ‘betekenis’ en laten zien hoe belangrijk die betekenis is voor een menselijk en menswaardig leven en samenleven.
Paul van Tongeren was hoogleraar wijsgerige ethiek in Nijmegen, Leiden en Leuven. Naast zijn academische werk houdt Van Tongeren zich al ruim twintig jaar intensief bezig met publieksfilosofie. Hij is momenteel Denker des Vaderlands en auteur van diverse boeken, waaronder : Het wonder der betekenis
Plaats: Kerk Antonius Abt Kerkplein 4 Malden
Tijd: 20-22 uur; pauze met koffie en thee.
Toegang: Vrij, vrijwillige bijdrage na afloop
Praatpapier gemeenteavond 1 maart 2023
- Pastoraat:
De Protestantse gemeente Heumen kent een mooi systeem van pastoraal medewerkers en contactpersonen. Het wordt echter steeds moeilijker om pastoraal medewerkers en contactpersonen te vinden. Van de zeven wijken hebben er op dit moment nog drie een pastoraal medewerker. Blijven we zolang als het gaat dit systeem overeind houden of is het tijd voor een andere organisatie van het omzien naar elkaar? Hoe zou dat eruit kunnen zien?
De seniorenkoffie loopt juist heel goed en ook groepen zoals de spiritualiteitsgroep en levensverhalengroep voorzien in een behoefte. Ook zijn er veel mensen die wel wat bezoeken of klusjes willen doen, maar niet de verplichting willen contactpersoon te zijn. Hoe zouden we dat vorm kunnen geven?
- Bestuur:
In tegenstelling tot buurgemeenten heeft Heumen nog een voltallige kerkenraad, maar ook bij ons valt het niet mee bijvoorbeeld een vaste scriba en een nieuwe voorzitter te vinden.
Landelijk wordt erover gedacht om het onderscheid tussen kerkrentmeesters en diaconie op te geven zodat er minder mensen en administratie nodig zijn. Zouden wij daarin mee gaan?
Wat is er nodig om mensen te interesseren om in de kerkenraad plaats te nemen? En, mocht het moeilijk blijven mensen te vinden voor bestuursfuncties, zouden we dan ook openstaan voor gemeenschappelijke colleges of kerkenraad met Groesbeek en Nijmegen?
- Jeugd:
Ondanks de enthousiaste taakgroep jeugd is de kindernevendienst teruggegaan naar één keer per maand en zijn voor tradities zoals een kerstspel op kerstmorgen bijna geen kinderen meer te vinden.
Gaan we hier mee verder op de oude voet? Of zien we mogelijkheden in samenwerking met Groesbeek en Nijmegen?
Zou het jeugdwerk zich meer moeten concentreren op kernactiviteiten – niet meer alles proberen te doen – maar wat zijn dan de kernactiviteiten?
- Vieringen:
Er is een taakgroep liturgie die de opdracht heeft na te denken over een nieuwe moderne wijze van liturgie vieren. In vieringen voor Jong&Oud, Taizé vieringen en ook in reguliere vieringen wordt regelmatig geëxperimenteerd met alternatieve vormen van vieren binnen de kaders van de klassieke orde van dienst (andere liederen, werkvormen en dergelijke).
Zijn we hier tevreden mee? Zouden we het meer of minder willen? Of zijn er experimenten die we op zouden willen nemen in onze vaste orde van dienst?
- Wat is jouw droom voor de kerk van de toekomst?
Dromen over de kerk waar jij je nu (en later) hopelijk in thuis voelt en voor wil inzetten.
Kan dat een kerk zijn om elkaar te bemoedigen, elkaar op te bouwen in geloof, te bidden met en voor elkaar, te leren van elkaar en elkaar te onderwijzen, elkaar voorbeelden te geven om te volgen, uitdagingen om op te vatten en dringende taken om uit te voeren.
Taizéviering in Heumen
Heb je behoefte aan een moment van rust en reflectie in deze drukke tijden? Voel je je op zoek naar een diepere verbinding met God en een nieuw begin? Dan nodigen wij je uit om deel te nemen aan de Taizéviering op zaterdag 11 maart vanaf 19.00 uur in de Joriskerk in Heumen!
Met het thema ‘Met God op weg’, zullen we ons samen bezinnen en tot inkeer komen tijdens de veertigdagentijd voor Pasen. We leven in een wereld vol afleidingen, maar tijdens deze Taizéviering geven we je de kans om de stilte op te zoeken en deze tijd te besteden aan gebed en reflectie. De rust en stilte uit de traditie van Taizé passen hier perfect bij.
Wat is Taizé? Taizé is een prachtig dorpje in het hart van Frankrijk, waar een groep mannen besloot om samen te wonen volgens de oeroude regels van de monniken. Het dorp groeide uit tot een plek van ontmoeting en reflectie voor jongeren uit heel Europa. Wij willen jullie de kans geven om ook deel te nemen aan dit prachtige concept en de stilte op te zoeken die nodig is om met God op weg te gaan.
Dus, zet de 11e maart in je agenda en ga samen met ons op weg met God. Word deel van een prachtige wereldwijde gemeenschap en laat jezelf inspireren door de eenvoudige liederen en de lange stilte. Wees erbij en laat deze ervaring je leven verrijken!
Overweging: ondoorspijkerbaar leven
De veertigdagentijd is oorspronkelijk bedoeld als stoomcursus christendom. Nieuwe christenen leerden veertig dagen lang wat het is om gelovig te leven, en met Pasen werden ze dan gedoopt. Wat is het om christen te zijn? Kierkegaard zei eens dat al zijn boeken eigenlijk over die vraag gaan. En in één van zijn boeken stelt hij zich voor dat hij een echte christen gevonden heeft – gewoon bij hem om de hoek in Kopenhagen. De man heeft een kantoorbaantje en er is eigenlijk niks bijzonders aan hem te zien. Hij gaat niet extra vaak naar de kerk en leest niet extra vaak uit de bijbel. Op zaterdag neemt hij zijn gezin mee naar het net geopende pretpark en op zondagmiddag geniet hij van een wandeling door het park. En als je hem ’s avonds op weg naar huis hoort praten over het avondeten waar hij op hoopt, merk je dat hij kookprogramma’s kijkt op TV.
‘Is dat hem nou?’ zo stelt Kierkegaard zich voor dat hij zou vragen, ‘Is dat nou die ene echte christen in Kopenhagen? Hij lijkt net een tollenaar!’ Als er iets bijzonders is aan deze man, dan is het dat hij al die gewone dingen in zijn leven doet met nog iets meer enthousiasme en betrokkenheid dan anderen. En wanneer iets niet gaat zoals gehoopt: er is voor het avondeten niet dat culinaire hoogstandje waar hij naar uitkeek, dan is er geen teleurstelling, maar geniet hij met volle teugen van dat wat er wel is.
Als het niet gaat zoals gewenst, dan zij dat zo, dan kijkt hij met liefde naar wat er wel is. Hij vergelijkt zich niet met anderen, niet met gisteren, niet met wat had kunnen zijn. Hij oordeelt niet en veroordeelt niet – zichzelf of anderen – en hij laat zich niet afhankelijk zijn van het oordeel van anderen. Hij neemt het leven zoals het komt, zoals hij het ontvangt uit Gods hand.
Zolang het er niet is, maakt hij zich er geen zorgen over, maar zelfs het kruis zou hem niet kunnen deren. Zijn leven is ondoorspijkerbaar.
Deze overdenking van Ds. Hermen Kroesbergen stond in de Wegwijs van februari – maart 2023
Louise kookt voor Tanzania
Ik ben Louise Oude Egberink, lid van goed plan, en ik ga in de zomer van dit jaar op wereldburger-stage naar Tanzania. Om hiervoor geld op te halen heb ik met de kerst vorige jaar al uw kerstpost mogen bezorgen en zou ik u nu graag willen verwennen met een vier gangen diner bij mij thuis. Op één avond kan ik maximaal 8 gasten verblijden met een heerlijk diner aan een grote vierkante tafel. Dus mocht u zich alleen willen inschrijven treft u dus altijd goed gezelschap.
De kosten voor de avond zullen 30 euro per persoon bedragen. U kunt zich opgeven voor de volgende data:
- zaterdag 11 maart om 18:00 uur
- zaterdag 1 april om 18:00 uur
- zaterdag 22 april om 18:00 uur
Inschrijven kan door een email te sturen; we zullen u dan zo spoedig mogen laten weten of er nog plaats is. Ik ben al veel recepten aan het uitproberen om een heerlijk diner voor u te verzorgen, en ik kijk er naar uit om u bij mij thuis te verwelkomen!