Succesvolle Kunstroute in de kerk

Afgelopen weekend was de Kunstroute Heumen te gast in onze kerk. Johanneke Kroesbergen-Kamps bracht met haar foto’s de natuur de kerk in onder het motto ‘De ramen open!’
Tijdens de kerkdienst op zondagochtend stond de gemeente stil bij de afbeeldingen die verwonderend ontzag uitdrukken voor het mysterie van God dat je niet loslaat maar waar je ook niet te dichtbij kunt komen omdat het te groot is. Op het koor stonden drie beelden die dat gevoel oproepen: de mens als dwerg in een kathedraal van bomen; de olifant, een zachtmoedige reus waar je toch niet te dichtbij wilt komen; en de leeuw met zijn blinde oog dat recht de geestenwereld in lijkt te staren.

Het lied van de maand, waarin in het Engels de uitdrukking ‘awesome wonder’, verwonderd ontzag, voorkomt past hier goed bij.
Tijdens de Kunstroute bezochten 220 mensen de expositie in de kerk – mooi om zo zichtbaar te worden!
In de nissen hangen grote foto’s van natuur in deze omgeving: de Jansberg en het Heumensoord. Zo zijn de ramen van de kerk open gezet naar de natuur. De foto’s blijven nog even hangen en zijn ook aanstaande zondag, wanneer de kerk weer open is voor Open Monumentendag nog te zien.
De kaarten en kalenders die Johanneke maakt van de natuur in de gemeente Heumen en het Rijk van Nijmegen waren tijdens de Kunstroute ook zeer in trek. Een succesvolle deelname dus!
Mindfulness en geloof!?

Aanstaande zondag wordt de overweging verzorgd door Vera van Middelkoop. Tijdens haar carrière als Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige heeft zij veel gewerkt met mensen met blijvende klachten. Zij is inmiddels ruim 15 jaar professioneel Mindfulness trainer en heeft gemerkt dat de training mensen helpt om met meer afstand naar hun gewoontepatronen te kijken en meer in het hier en nu te leven. Mindfulness is geen trucje, zo benadrukt ze, maar vraagt veel beoefening.
Mensen vertelden haar geregeld dat ze bang waren dat Mindfulness niet paste bij hun geloofsovertuiging. Tijdens de ‘preek van de leek’ die zij in deze viering zal verzorgen, staan we hierbij stil. De schriftlezing uit 1 Koningen 19: 8-13, over de profeet Elia die God niet ontmoet in een krachtige windvlaag of aardbeving, maar juist in een zachte bries, sluit hierbij aan.
Hij is niet gek, hij is gelovig
Je zit op een terras met wat bekenden en één van hen vertelt: ‘Laatst wist ik helemaal niet meer hoe het verder moest; ik wist helemaal niet meer wat ik moest doen. Ik stapte in de auto en ging een eindje rijden en op de radio was dat liedje en ineens wist ik het. Ik zag het weer zitten en kreeg weer perspectief. Het was echt God die speciaal voor mij een boodschap had met dat liedje op de radio…’
Een vriendin van je schuift aan, vangt nog net die laatste zin op en kijkt je vragend aan. ‘Ja,’ begin je uit te leggen, ‘hij is niet gek hoor, hij is gelovig.’ Wanneer je vriendin nog steeds glazig kijkt, ga je verder: ‘Hij denkt heus niet dat God de playlist van het radiostation heeft gemanipuleerd of zo.’ ‘Dus het is alleen bij wijze van spreken, bedoel je?’ vraagt ze. ‘Ja, nee,’ begin je aarzelend, ‘ook wel weer meer dan dat…’
Ondertussen vertelt jullie gelovige kennis over een heel ander lied dat hem altijd troost geeft: ‘“De Heer is mijn herder” – dat blijft toch mijn favoriet – “Hij brengt mij op wegen van goedheid en zegen”.’
‘Maar,’ vraagt je vriendin zich naar jou toebuigend, ‘heeft hij niet net…’ – en ze noemt wat op van alle ellende die deze kennis en zijn naasten getroffen heeft de afgelopen tijd. Je beaamt dat en je vriendin vraagt je verbaasd hoe hij dat dan ‘wegen van goedheid en zegen’ kan noemen. ‘Hij is niet gek hoor, hij is gelovig,’ begin je weer, ‘Het lied gaat over waar hij zich aan vasthoudt, wat hij hoopt voor de toekomst, maar het is ook meer dan dat. Het helpt hem ook nu al, dat hij die weg door dat donkere dal niet alleen gaat. Dat hij zelfs dan nog door zo’n gewoon liedje op de radio perspectief krijgt aangereikt van boven.’ ‘Maar dat was toch bij wijze van spreken?’ ‘Ja, nee, hij is niet gek, maar dat spreken gaat wel over iets echts…’
Overweging van onze predikant, Ds. Hermen Kroesbergen
Vesperviering
Op 27 augustus om 16.00 uur is er in de kloosterkerk van Sint Agatha een gezongen vesperviering rond het thema ‘voedsel’. De zorg voor eten en drinken is voor iedereen een dagelijkse bezigheid. Omdat we daarbij afhankelijk zijn van wat de aarde voortbrengt, is het een thema dat in alle religieuze tradities een rol speelt.
Bij gelegenheid van de vesper is in de tentoonstelling in het klooster de meest beroemde afbeelding uit het Graduale van Johannes van Deventer te zien: de miniatuur bij het feest van de Kerkwijding. De schildering in het Graduale toont een feestmaal waarbij de parochianen van de ‘jarige kerk’ het er met eten en drinken goed van nemen. Het is een voorstelling die alleen in de handschriften van Johannes van Deventer voorkomt.
De vespervieringen in het klooster zijn in het voorjaar gestart, met de bedoeling dat de prachtige liturgische koormuziek uit vele eeuwen blijft klinken in de oude kloosterkerk. Het vesperkoor telt inmiddels twaalf ervaren zangers en zangeressen. Behalve de vesperviering en de tentoonstelling kunt u ook het Poortgebouw bezoeken, en daar zelf genieten van eten en drinken.

Iona-viering
Zondag 27 augustus om 10.00 uur is er een viering in de traditie van de Iona-gemeenschap.
LET OP: we beginnen 10 minuten van tevoren met inzingen!
Het thema van deze viering is: ‘Alles in allen’ (1 Cor. 15: 28). Dit visioen van Paulus is niet alleen maar een visioen. Het onthult ook een manier van kijken naar de werkelijkheid, die relevant kan zijn voor onze omgang met de problemen van deze tijd. De Orde van dienst is gebaseerd op de ‘Morning Service’ van de Iona-gemeenschap en nodigt ons uit om vele teksten hardop mee te spreken. Ook zingen we vooral liederen uit de Iona en Glasgowbundel. Anders dan anders, maar hopelijk inspirerend.
De Iona-gemeenschap is een internationale, oecumenische christelijke beweging die zich inzet voor gerechtigheid en vrede, de wederopbouw van de gemeenschap en de vernieuwing van de eredienst.
Deze gemeenschap werd in 1938 in Glasgow opgericht door ds. George MacLeod. MacLeod, een visionair en een sociale hervormer, werd gedreven door de overtuiging dat geloof gebaseerd is op actie. Bij de wederopbouw van het verwoeste onderkomen in de abdij van Iona woonden, werkten en aanbaden predikanten in opleiding en werkloze arbeiders samen.
In de liturgie wordt hun theologie helder. Je herkent wat hierboven gezegd wordt. Maar daarnaast ook de verbinding met de christelijke Keltische natuurtheologie. Dat is een diverse en complexe theologie. Kenmerken daarvan zijn de verbondenheid met de natuur en de natuursymbolen. De natuur wordt gezien als een manifestatie van Gods aanwezigheid en grootsheid. Christelijke Keltische gelovigen zien de aarde en haar schepping als een heilige gave die geëerd en gerespecteerd moet worden.
Ds. Peter van den Berg

