Menu Sluiten

Nieuws

Een religieuze tijd?

25 november 2023

‘Als mensen later terugkijken naar ons tijdvak dan zullen ze er verbaasd over zijn hoe ontzettend religieus mensen nu zijn,’ zo las ik een poosje terug. De auteur had het over de verhalen die nu populair zijn, zoals de superheldenfilms, Harry Potter, the Matrix, the Lord of de Rings, the Hunger Games. In al die verhalen gaat het over iemand met een lotsbestemming of roeping, een bijzondere opdracht in een grotere strijd tussen goed en kwaad. Als mensen elkaar zulke verhalen vertellen, moeten ze wel heel religieus zijn, zo was het idee.

Ik denk dat ikzelf deze tijd niet meteen een heel religieuze tijd zou noemen, maar er zo naar kijken, helpt wel om geloof anders te zien. Geloven is niet in de eerste plaats denken dat dit of dat bestaat of gebeurd is, maar het kan ook zijn om op een bepaalde manier te leven. Leven in het vertrouwen dat het niet zomaar is, dat er voor elk van ons een plan of diepere bestemming is.

Twee leden van de twintigersgroep noemden onafhankelijk van elkaar de Harry Potter-films als iets wat hen had laten zien dat geloof kan bestaan. Er kan een andere, diepere werkelijkheid zijn, een doel in je leven …. en het heeft zin daar naar te zoeken. Het kerstverhaal is ook zo’n verhaal over een bijzondere lotsbestemming. Al vanaf zijn geboorte was duidelijk dat Jezus een speciale opdracht zou hebben. Naast alle familiegezelligheid, lichtjes en warmte, kan kerst ook iets laten zien van hoe er in je leven meer op het spel kan staan dan het fijn hebben met elkaar. Waar ben jij voor in de wieg of kribbe gelegd? Zo kan – althans in de betekenis die de auteur waarmee ik begon daaraan geeft – de kersttijd ook een echt religieuze tijd zijn.

Overweging van Ds. Hermen Kroesbergen, ook geplaatst in de Wegwijs december 2023-januari 2024

Muziek en geloof

23 oktober 2023

Acht deelnemers van de gespreksgroep voor twintigers en begin dertigers kozen voor de Jong&Oud viering van aanstaande zondag 29 oktober een lied uit dat past bij hun geloof of hoe zij in het leven staan. We zullen de liederen luisteren, bekijken of zingen onder begeleiding van de Muziekgroep.

De leden van de gespreksgroep vertellen waarom zij dat lied hebben gekozen, maar iedereen wordt gevraagd mee te doen aan het gesprek over muziek en geloof. Neem allemaal je telefoon mee om mee te kunnen stemmen en reageren tijdens de viering.

Wees erbij zondag 29 oktober vanaf 10 uur!

Gezamenlijke oogst-dankdienst met Groesbeek

18 oktober 2023

Op 5 november is er weer een gezamenlijke dienst met de protestantse gemeente in Groesbeek. De dienst staat in het teken van een oogst-dankdienst: we willen ons bezinnen op de rijke vrucht die de aarde ons geeft. Meer en meer wordt duidelijk dat onze aarde niet onuitputtelijk is en dat onze leefwijze de aarde te zwaar belast.

Ook dit jaar roepen de beide diaconieën de gemeenteleden op om gaven bijeen te brengen uit de eigen voorraad en opbrengst. Bijvoorbeeld eetbare producten, vers of ingemaakt. Deze zullen na de dienst worden verkocht en de opbrengst gaat naar een goed doel. Ook is er tegen een bijdrage koffie te drinken met heerlijke taart, die door gemeenteleden wordt gebakken en geschonken.

De opbrengst gaat dit keer naar stichting Het Kruispunt in Nijmegen. Het biedt een plek waar (voormalig) dak- en thuisloze mensen zich thuis kunnen voelen. Het werd in 1998 opgericht met de bedoeling aanwezig te zijn bij mensen van de straat. Kenmerkend is de laagdrempeligheid en de open sfeer. Iedereen is welkom en daardoor blijkt het Kruispunt in Nijmegen regelmatig een laatste toevluchtsoord. Dit kan door als vrijplaats met en voor de mensen van de straat te functioneren, niet gebonden aan organisaties, kerken of overheid, maar wel met hen verbonden. We vragen u om op 5 november voorafgaand aan de dienst uw producten aan te bieden en aan het eind mee te doen in de verkoop van de ingezamelde producten.

Als u voor deze actie een taart zou willen bakken, geef dit dan door via predikant@pknheumen.nl

Boekbespreking 31 oktober

18 oktober 2023

Mensen hebben een groot aanpassings-vermogen: of het nu corona betreft of de klimaatverandering, het wordt al snel beleefd als een nieuw normaal. Over de klimaat-crisis gaat het boek ‘Zelfs als alles eindigt’ van Jens Liljestrand: grote delen van Zweden staan in brand, veel mensen moeten worden opgevangen in vluchtelingenkampen, maar daar blijft iedereen toch bezig met de kleine dagelijkse beslommeringen en ergernissen. Of u het boek nu al gelezen hebt of nog niet (helemaal), op dinsdag 31 oktober vanaf 20 uur kunt u hierover meepraten. Janneke Hagens en Marianne van de Kar zullen het gesprek leiden.

Meer informatie: predikant@pknheumen.nl