Menu Sluiten

Het orgel

Orgelgeschiedenis

Het vroeger gebruikte pijporgel

In het verleden heeft in de St Joriskerk een pijporgel – een Seraphim orgel – op de galerij gestaan. Bij de restauratie van 1915 is dit orgel op een nieuwe ‘estrade’ geplaatst. Voor de restauratie van 1977 was alleen het front met orgelpijpen nog aanwezig. Het orgel zelf was reeds teloor gegaan. Van dit orgel is geen beeldmateriaal bekend, evenmin van de toenmalige galerij (ook deze is verdwenen bij de restauratie van 1977). Aanvankelijk werd de gemeentezang begeleid door een harmonium. Daarna beschikte de kerk over een elektronisch orgel afkomstig uit de Maranathakerk in Nijmegen.

Het was de wens van de toenmalige predikant en gemeente om weer over een echt pijporgel te beschikken ter ondersteuning van de gemeentezang. Het werd uiteindelijk een klein pijporgel uit een Apeldoornse kerk. Bouwer van dit orgel was de firma Koch uit Apeldoorn. Het orgel had 7 stemmen, één manuaal en aangehangen pedaal. Aan de voorzijde kon het orgel door luiken worden gesloten, waardoor het geluid kon worden gedempt. Het orgel werd geplaatst op de galerij, boven de toenmalige consistorie. In de kerk van Heumen bleek het orgel echter iets te scherp te klinken en daarom werd het bij geïntoneerd, waarbij de Mixtuur werd vervangen door een milder klinkende Ruispijp. Later is het orgel geplaatst op het koor van de kerk. De dispositie was: Manuaal (C-g”’) Holpijp 8′ (gedeeld), Roerfluit 4′ (gedeeld), Quint 2 2/3′ (discant), Prestant 2′ (gedeeld), Terts 1 3/5′ (discant) en Mixtuur I sterk (gedeeld). Het pedaal (C-d’) was aangehangen. Het orgel had mechanische sleepladen.

Tijdens de eerste diensten werd dit orgel bespeeld door A. Reijmerink uit Nijmegen.
Hij werd achtereenvolgens opgevolgd door een student musicologie uit Gennep, de heer Krijger uit Nijmegen en tenslotte
in 1975 tot 2018 door organist Derk Jansen uit Wijchen. De functie van organist is momenteel vacant.

Het huidige orgel

Na de restauratie van het kerkgebouw werd in een feestelijke kerkdienst op 21 augustus 1977 bekend gemaakt dat men een geheel nieuw tweeklaviers orgel zou laten bouwen door de firma Verschueren te Heythuizen. Adviseur bij de bouw was cantor-organist Derk Jansen. Het nieuwe orgel is in 1978 in het koor van de kerk geplaatst. Het orgel heeft 636 pijpen. Hieraan zijn in 2013 nog een aantal houten pijpen toegevoegd. 

Technische gegevens
Hoofd- en nevenwerk hebben ieder een omvang van 5 octaven. Er is een aangehangen volledig pedaal.
Manuaalomvang is C-g”’
Pedaalomvang is C-f
Toets- en registertractuur is mechanisch.
Het orgel is voorzien van sleep (wind) laden.

Dispositie
Hoofdwerk: Roerfluit 8′, Prestant 4′, Octaaf 2′, Mixtuur III sterk, Kromhoorn 8′.
Nevenwerk: Holpijp 8′, Gedektfluit 4′, Nasard 3′ (vanaf c), Fluit 2′, Terts 1 3/5′ (vanaf c).
Koppelingen: Hoofdwerk – Nevenwerk, Pedaal – Hoofdwerk, Pedaal – Nevenwerk.
Speelhulpen: Calcant.

Op andere pagina’s van deze website is te zien dat het huidige orgel nog elke zondagse viering de gemeentezang ondersteunt.