Intrede van en kennismaking met de nieuwe predikant

Ds. Hermen Kroesbergen uit Pretoria (Zuid-Afrika) heeft het beroep naar onze gemeente aangenomen. Hij komt in augustus naar Nederland en zal dan de plaats innemen van ds. Derk Jan Deunk die in april jongstleden met emeritaat is gegaan. Dr. Hermen T. Kroesbergen is in Ede geboren en heeft na zijn studie theologie eerst in de gemeente Oudenhoorn gestaan en is daarna naar Afrika vertrokken waar hij samen met zijn vrouw als docent aan de predikantenopleiding in Zambia heeft gewerkt, en daarna in Pretoria aan de universiteit. 

De bevestiging en intrede staan gepland voor zondag 27 september. Omdat de ruimte in de Joriskerk beperkt is, zullen bevestiging en intrede plaatsvinden in de RK Georgiuskerk in Heumen tegenover de Joriskerk. Aanvang 14.00 uur.

Hermen Kroesbergen stelt zich voor:

Op 27 september hoop ik als predikant aan de Protestantse gemeente Heumen verbonden te worden. Ik ben 43 jaar oud. Na predikant te zijn geweest in Oudenhoorn op Voorne-Putten, vertrokken mijn vrouw Johanneke en ik eind 2011 naar Zambia. Daar hebben we voor Kerk in Actie zes jaar lesgegeven aan aanstaande predikanten in protestantse kerken uit de regio. Johanneke is godsdienstwetenschapper, dus zij gaf sociaalwetenschappelijke vakken, en ik gaf theologie en filosofie. In de tijd daarna heb ik in Pretoria, Zuid-Afrika, een boek geschreven over wat ik heb geleerd over geloofstaal in zuidelijk Afrika. We hebben genoten van onze tijd in zuidelijk Afrika. Johanneke is ook fotograaf, dus we hebben veel prachtige beelden van dieren en mensen om ons te herinneren aan ons leven daar. Ze blijft vanuit Nederland artikelen schrijven over godsdienst in Zambia voor de universiteit van Pretoria.

Nu is het tijd om weer predikant in Nederland te worden. Het sprak me aan hoe de Protestantse gemeente Heumen zich presenteert: als open, oecumenisch en eigenzinnig – zo zie ik mijzelf ook. Ik vind het interessant om te zien hoe mensen, met wie je heel gewoon samenleeft in het leven van alledag, tegelijkertijd op een heel eigen en andere manier in het leven kunnen staan. Dat vind ik inspirerend, ook in een veelkleurige gemeente als Heumen: als je je openstelt voor elkaar kun je zoveel van elkaar leren. Dat naar voren laten komen zie ik als één van mijn belangrijkste taken als predikant – laten zien hoe je dingen steeds toch ook anders kunt zien, en juist daarin samen kerk-zijn. We kijken er naar uit jullie te leren kennen en samen met jullie gemeente van Christus te zijn!

Lees hier een interview met Hermen Kroesbergen in De Gelderlander

 

7849884048_523a8b1309_k.jpg