Buitendag


Het nieuwe (kerk)seizoen wordt in september geopend met de buitendag, binnen de Protestantse Kerk valt dit samen met de Startzondag. Deze dag is al meer dan 25 jaar een begrip in de gemeente. Jaarlijks met een interessant programma voor jong en oud.
De buitendag van 2019 vond plaats bij de Ponyclub VCM aan de Lierseweg in Malden.

Hieronder een impressie van de dag.


 

Buitendag op 15 september 2019

Het thema van de dag was 'een goed verhaal'. Maar wat is een verhaal? Wat is een goed verhaal? Wat heb je aan een goed verhaal? Zijn bijbelverhalen goede verhalen? Het bijbelverhaal van deze zondag is heel bekend en dynamisch.

De dag begon met een korte viering.

Buitendag 2019 01

We zongen onder andere "Goede morgen, welkom allemaal". Een lied waar we aan de Eeuwige vragen om aanwezigheid in onze kring. Daarna sprak ds. Derk Jan Deunk over het verhaal van David en Goliath. David versloeg de reus Goliath met een slinger en een steen. Terwijl de reus als onverslaanbaar bekend stond. Wat kunnen we met dit verhaal? Als we vertrouwen hebben is er veel mogelijk. Een aantal kinderen gaat naar de middelbare school. Ook zij hebben veel (nieuwe) uitdagingen. Verslaan zij die reus ook?

Buitendag 2019 02

Derk Jan Deunk is inmiddels 10 jaar onze predikant. Volgend jaar mag hij met emeritaat. Enkele gemeenteleden braken spontaan in en zongen samen met alle aanwezigen een lied.

Na de startviering waren er diverse activiteiten: de kindernevendienst en de tieners hadden een programma. Gemeenteleden konden meditatief wandelen, deelnemen aan een vrije drama improvisatie of spreken over "het verhaal" in tekst en beeld.

Buitendag 2019 03

"Het verhaal"

Buitendag 2019 04

De spullen voor de kindernevendienst worden klaargezet.

Buitendag 2019 05

Buitendag 2019 06

Uiteindelijk was het ook een kerkdienst, maar dan op locatie.

Buitendag 2019 07

Buitendag 2019 08

Na de activiteiten was er een korte slotviering. Dit jaar namen vier kinderen afscheid van de kindernevendienst. Zij gaan nu naar de middelbare school en werden verwelkomt bij de Tienergroep "Goed Plan". Zij versloegen symbolisch de reus door via een stellage dwars door een papieren reus te stappen.

Buitendag 2019 09

Buitendag 2019 10 

Na de viering gingen we samen eten. Iedereen had iets meegebracht. Er was soep, belegde broodjes en veel lekkers. Maar ook vooral veel ontmoeting. En ongetwijfeld veel goede verhalen!


 Een kleine toegift voor de historici onder ons:

Het was op 15 september ook Open Monumentendag. De redactie van de website nam de gelegenheid te baat om de voormalige hervormde (protestantse) kerken van Overasselt en Nederasselt te bekijken. Deze kerken zijn eerder gesloten en de kerkgemeenschapen zijn gefuseerd met Heumen.

Buitendag 2019 11

Buitendag 2019 12

De twee foto's hierboven zijn van de NH Kerk in Overasselt. Deze kerk is in 1971 gesloten. De originele banken en de preekstoel zijn nog aanwezig. Tot voor kort maakte een kunstenaar gebruik van het gebouw. Nu wordt het gebruikt voor o.a. repetities van koren. Het gebouw is eigendom van de burgerlijke gemeente Heumen. Het is een klein kerkje met aan weerszijden vier kleine banken. Oorspronkelijk was de kerk veel groter. Wat nu nog staat is het koor van de historische kerk.

Buitendag 2019 13

Buitendag 2019 14

De twee foto's hierboven zijn van de NH Kerk in Nederasselt. De preekstoel is nog aanwezig en in goede staat. Momenteel maakt een kunstenaar gebruik van het gebouw. Zij heeft daar haar atelier. Ze vertelde dat de kerk in gebruik is geweest door twee families in een katholieke omgeving, maar wel met een eigen protestantse kerk. Op de begraafplaats om het kerkje komen twee familienamen inderdaad veel voor. Deze kerk werd in 1967 gesloten en de kerkgemeenschap fuseerde toen met Overasselt.


 

Startzondag 9 september 2018 bij de manege in Malden

Thema: 'Een goed gesprek'

          18-09-start2.JPG 18-09-start1.JPG 

De viering op de startzondag gaat beginnen, de muziekgroep zit klaar.
In de viering: Jezus in gesprek met de discipelen Marcus 8: 27 - 30
'Wie zeggen de mensen dat ik ben'

Wij gaan ook in gesprek. Er zijn verschillende mogelijkheden om daar aan deel te nemen,

 18-09-start4.JPG 18-09-start6.JPG

Liesbeth gaat met de teeners op stap en de basisschoolleerlingen hebben hun eigen gespreksvorm.

 18-09-start3.JPG 18-09-start8.JPG

Derk Jan leidt een boswandeling in waar men twee aan twee wandelend in gesprek gaat over vragen zoals ook Jezus die in Marcus stelde.
Maar ook binnen zijn een aantal groepen te vinden met elk hun eigen aanpak. Het kan bv ook via een spel zoals rechtsboven.

 18-09-start7.JPG 18-09-start9.JPG

Een aparte manier van in gesprek komen is via een workshop creatief handlettering. Een van de resultaten is hier te zien.

 18-09-start10.JPG 18-09-start11.JPG

Aan het eind van de viering komen de kinderen van de nevendienst naar voren om afscheid te nemen van Mirte en Louise.
Liesbeth nodigt de meisjes uit om bij Goed Plan te komen. Met succes maken de meisjes een paardensprong over de hindernis.

 18-09-start5.JPG

Voor ieder staat dan nog deze heerlijke lunch klaar.

Dubbel_bl_lijn.png