Menu Sluiten

Nieuws

Herdenking Slag op de Mookerheide

17 maart 2024

In 2024 is het 450 jaar geleden dat de Slag op de Mookerheide heeft plaatsgevonden. In onze kerk staat er prominent een groot gedenkteken voor en eerder hoorden we er bij het Winterwerk een lezing over. Op zaterdag 13 april bent u van 11.00 tot 14.00 uur welkom in onze kerk waar het gilde en een verhalen-verteller zullen optreden en later die dag is er feest rond de rooms-katholieke kerk in Mook.

Op zondag 14 april komen we in de rooms-katholieke kerk in Mook samen om de verbroedering tussen protestant en rooms-katholiek te vieren. In plaats van de oorlog na te spelen – er is al genoeg oorlog – is gekozen voor een oecumenische viering van de vrede. Uit Micha 4 horen we “Geen mens zal meer weten wat oorlog is”. Om 10.00 uur begint de viering geleid door pastoor Theo Miedema en predikant Hermen Kroesbergen met medewerking van onze cantorij en de Mookse Broederschap van de Sanghers, aansluitend zijn er enkele presentaties over de Slag op de Mookerheide en we sluiten de herdenking af met een gezamenlijke lunch vanaf 12.00 uur op het Raadhuisplein in Mook. Zorg dat je deze belangrijke gebeurtenis voor onze regio niet mist!

Kinderen centraal bij herdenking 'Slag op de Mookerheide' -  MaasduinenCentraal de regio ... dat zijn wij

Winterwerk: De nationale invloed op ons denken en doen

17 maart 2024

In de corona tijd droegen de Duitsers en Belgen al lang mondkapjes, terwijl in Nederland het RIVM beweerde dat het geen nut had. Reden voor België de grens te sluiten. In Nederland is vrij ongemerkt de pensioengerechtigde leeftijd naar 67 jaar verhoogd. In Frankrijk leidt een voorstel om deze leeftijd te verhogen tot 64 jaar, tot heftige protesten. In de Verenigde Staten hebben werknemers weinig bescherming. Dit zijn voorbeelden van grote verschillen tussen Westerse landen. In deze lezing laten we zien wat de oorzaken van deze verschillen zijn en hoe deze doorwerken in zowel het denken (wetenschap) als het doen van mensen.  

Eelke de Jong is emeritus-hoogleraar Internationale economie aan de Radboud Universiteit. De laatste 25 jaar heeft hij veel onderzoek gedaan naar het verband tussen dominante waarden en economie. 

De lezing vindt plaats op dinsdag 19 maart van 20:00 tot 22:00 uur in De Horst, Horst 1 te Malden.

Storing Livestream

17 maart 2024

Helaas is er een storing met de livestream, en kan de viering van 17 maart niet uitgezonden worden.

U kunt eventueel de viering van de PKN Groesbeek meekijken:
PKN-Groesbeek – Kerkdienstgemist.nl

Taizéviering zaterdag 9 maart

5 maart 2024

Aanstaande zaterdag 9 maart om 19.00 uur is er in de Joriskerk weer een oecumenische Taizéviering met medewerking van de cantorij.

“Niets helpt ons beter tot gemeenschap te komen met de levende God dan een gemeenschappelijk meditatief gebed,” schreef Frère Roger, een van de stichters van de kloostergemeenschap van Taizé, “met als hoogtepunt een onophoudelijk zingen dat doorgaat in de stilte van ons hart wanneer we weer alleen zijn.”

Taizé is een dorpje in midden Frankrijk. Hier ontstond de traditie van Taizé met veel stilte en meditatieve liederen die bedoeld zijn om steeds herhaald te worden. De herhaling zorgt ervoor dat afleidende gedachten tot rust komen en de tekst diep in je hart doordringt.

Het thema deze zaterdag is: ‘Verheugt u!’

We komen bij elkaar op de vooravond van de vierde zondag van de veertigdagentijd. Deze zondag draagt een feestelijk karakter. De evangelielezing wijst vooruit naar Pasen en het gezamenlijke feestmaal aan het eind van de tijden. De naam van deze zondag is ontleent aan Jesaja: ‘Verheugt u!’ We vragen God, die ons mensen wil brengen naar het land van belofte, om ons verlangen naar zijn aanwezigheid te voeden en ons leven vol te maken met zijn Woord van bevrijding.

De cantorij zal in het zingen voorgaan, maar vergeet vooral ook niet zelf mee te zingen! De verbondenheid met christenen van overal komt deze avond tot uitdrukking in de verschillende talen die gebruikt worden in de gebeden. Na een korte overweging is er deze viering een meditatieve stilte in de traditie van Taizé.

Eigentijdse kruisweg op 24 maart

5 maart 2024

Begin de stille week voor Pasen op een meditatieve manier en loop op Palm- en Passiezondag 24 maart mee langs de nieuwe eigentijdse kruisweg op de Radboud campus!

Van 14.00 tot ongeveer 16.00 uur organiseren kerken uit Nijmegen, Groesbeek en Heumen een tocht van stilte en reflectie langs de nieuw geopende kunstroute Walk of Wonder. Zeven thema’s van Jezus’ gang naar het kruis zijn verbeeld in moderne kunstwerken en roepen op tot bezinning op het menselijk bestaan en de omgang met het lijden.

Om 14.00 uur verzamelen we ons achter Huize Heyendael, Geert Grooteplein Noord 9, voor een wandeling van ruim twee kilometer die eindigt bij het Berchmanianum, Houtlaan 4. Laat de eeuwenoude thema’s van lijden en hoop op een nieuwe manier op je inwerken door samen met anderen mee te lopen op deze tocht van inkeer en bezinning!

Protestantse gemeenten Nijmegen, Groesbeek, Heumen, Vierplek en de Stadskerk