Overdenking van de predikant

De kerkdienst van zondag 22 maart gaat niet door vanwege de uitbraak van het coronavirus. Hieronder leest u een kleine overweging van de predikant. 

Bij zondag 22 maart

En ze gooiden elk zijn staf en die werden tot grote slangen; en toen verslond de staf van Aäron hun staven.” (Exodus 7:12)

In de Exoduslezing van deze zondag, Exodus 7:8-25, horen we hoe Mozes en Aäron te maken hebben met een hardvochtige tegenstander. De Farao is ongevoelig voor het lijden van mensen. Integendeel, hij verzwaart het lijden keer op keer. Zijn hart is massief en verhard. Het veroorzaakt veel leed en eist mensenlevens. Het gevecht tegen de Farao is als het gevecht tegen het coronavirus. Het is een langdurige strijd, waarin we zwaar op de proef worden gesteld. In de staf, de leiding van Mozes en Aäron samen, is er de inzet voor bevrijding. De kracht van bevrijding zal de verdrukking teniet doen. De staf van Aäron verslindt de staven van zijn tegenstanders. Het is een positief teken van de Eeuwige. In de eendrachtige leiding schuilt kracht tegen het levensbedreigende virus. Er is de hoop van de uiteindelijke uittocht uit de ellende, de exodus.

ds. Derk Jan Deunk


Op NPO 2 werd op zondag 22 maart een meditatie van de Protestantse Kerk uitgezonden.
Deze kerkdienst werd geleid door synodescriba ds. René de Reuver.
Thema: Met het licht in de rug 
Bekijk deze kerkdienst hier terug: https://portal.eo.nl/programmas/tv/kerkdiensten/gemist/aflevering/2020/03/met-het-licht-in-de-rug

U kunt die ook gebruiken voor een ‘thuisviering’. Zie voor meer informatie:
https://www.protestantsekerk.nl/nieuws/de-liturgie-gaat-door-kerk-zijn-in-tijden-van-corona/