Overdenking van de predikant


ZOMERZOEKTOCHT

“Door een geheimenis omsloten….”

Lied 823

Zomertijd betekent voor velen: erop uit gaan. Miljoenen Nederlanders gaan op pad om iets anders te zien of te beleven dan het alledaagse. We gaan naar bergen, oerwouden, woestijnen en andere landschappen die we hier niet kennen. Andere landen en culturen kunnen onze blik verruimen. Maar iemand zei ook: ‘Vakantie - dat is honderden of duizenden kilometers rijden om te gaan zien waar je in de eigen omgeving niet naar omkijkt’.
Het doet me denken aan een joods verhaal over rabbi Eisik uit Krakau die droomt over een schat die ligt bij een brug in Praag.
Als hij de verre reis onderneemt en er aankomt, ontmoet hij een bewaker van de brug die hem om zijn droom uitlacht. De bewaker vertelt dat hijzelf ook zo’n dwaze droom had: er zou een schat liggen onder de haard van ene Eisik in Karkau. Rabbi Eisik gaat naar huis en vindt onder de haard in zijn eigen huis een kist met gouden munten.

Ook op de plek waar je woont, kun je genieten van kostbaarheden: de vormen van de wolken, het oplichten van de sterren, de kleuren van de grassen, de ontmoetingen met mensen. We kunnen ons verbazen over de rijkdom van de schepping en ons eigen leven.
Dat kan overal en elke dag. Als we voelen hoe God het leven heeft bedoeld. Wanneer we besef krijgen van wat er echt toe doet.
Als we terugvinden wat vaak ondersneeuwt en verloren gaat in het alledaagse. Of we nu thuisblijver zijn of avonturier, in ons eigen dorp als droomreiziger of als globetrotter ver weg: wie zoekt, kan het geheimenis dat ons omsluit ontdekken. Want ons is een rijke schepping gegeven:

“Gij hebt, o Vader van het leven,
de aarde aan de mens gegeven,
het land, de zee is zijn domein.
Gij hebt hem aan het woord doen komen
om tussen werklijkheid en dromen
getuige van uw Geest te zijn.”

Derk Jan Deunk