Overdenking van de predikant

ONVOORSTELBAAR WONDERLIJK

Vooral ’s zomers, als je langer buiten zit, kun je onder de indruk komen van de nachtelijke hemel. De sterrenwereld en het maanlicht fascineren. Als je dan kennis neemt van wat telescopen zien: nevels, sterrenstelsels, licht van miljard lichtjaren… dan duizelt het mij. Maar het kan ook enthousiast maken, je optillen uit een te kleine wereld. We doen wonderbaarlijke ontdekkingen, al zijn we een speldeknop in het heelal, een oneindig klein deeltje. Gelukkig zijn we niet alleen een speldeknop: we zijn geen ding, maar een mens. En de psalm van de schepping, psalm 8, zegt zelfs: we zijn als mensen bijna goddelijk. We krijgen veel kansen en mogelijkheden: in liefde, zorg, plezier, wetenschap, kunst… Maar er zijn ook tegenkrachten tegen het menselijke. De psalm heeft het over vijanden. Dat blijft ook in een vakantietijd: het donker is nooit ver weg.

Een vorige keer schreef ik: de Opgestane blijft ook in glorieuze situaties te herkennen aan zijn wonden. Maar zijn creatieve Geest helpt ons de wereld rondom helderder te zien. Met meer zicht op kansen en mogelijkheden. Een liedregel van Leonard Cohen luidt: ‘There is a crack in everything, that’s how the light gets in’. Het licht breekt door de barst die door alles heenloopt.

Scheppingslicht verlicht onze gebarsten wereld. Ik denk aan de vrouw die me vertelde dat ze in het concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog vaak naar de sterrenhemel keek. Ze ontleende daaraan een gevoel van vrijheid en verbondenheid. In haar gevangenschap zag ze dezelfde sterrenhemel als haar familieleden thuis.  De ruimte van het heelal tilde haar boven haar situatie uit: bevrijdde haar geest een moment uit de benarde omstandigheden. We krijgen soms even zicht op het ongeziene en ongehoorde.

Zie de zon, zie de maan,  

zie de sterren in hun baan,  

sterren ontelbaar, overal vandaan.

Onvoorstelbaar wonderlijk gedaan.

Heer, hoe heerlijk is uw naam!

Lied 8b


ds. Derk Jan Deunk